BILBAO 

De grootste stad van het Spaanse Baskenland en vooral gekend door het wereldberoemde Guggenheim museum. Een must see wanneer je de stad bezoekt. Niet alleen vanwege de leuke collecties die er te bewonderen vallen maar zelfs de buitenkant is een streling voor het oog.
En ook de innerlijke mens komt hier rijkelijk aan zijn trekken. Want hier eet je de tapas, of eigenlijk moeten we zeggen "pintxos", zoals ze bedoeld zijn. De historische hoogtepunten liggen heel centraal zodat je in 1 dag veel kan zien. Heb je deze stad nog nooit bezocht dan kan je er dus een citytrip van 1 à 2 dagen aan koppelen, al dan niet op de heen of terugweg.

Meer weten over deze prachtige stad in Baskenland? Je leest er alles over in ons artikel 'Bilbao...een must see in Baskenland!'

Foto's: www.viajes.nationalgeographic.com.es

Vanuit Bilbao is het 381 km richting onze B&B. Maar ook hier hebben we enkele tips om deze reistijd te verkorten en van jullie verblijf bij a-ti te profiteren om nog enkele andere mooie plekjes in het Noorden van Spanje te ontdekken. 

Bilbao ligt op amper 20 minuutjes rijden van de Noord kust. In plaats van dus meteen het binnenland in te trekken, raden wij aan om de kuststrook te verkennen.
Dit kan zowel richting het Westen met plaatsen als  Santilliana del Mar, LLanes, Gijon en Oviedo.
Maar ook afzakken richting het Oosten is de moeite met het natuurpark Urdaibai en de badplaats San Sebastian, om vervolgens via Burgos
naar onze B&B af te zakken.

Wil je toch liever rechtstreeks naar a-ti zonder te veel omwegen, kan je ook rechtstreeks vanuit Bilbao naar Burgos rijden. Deze stad ligt landinwaarts op 176 km van Bilbao. Vanuit Burgos is het ongeveer 2 uurtjes rijden naar onze B&B.

1/ NOORDKUST ROUTE WEST

Santillana del Mar staat op de lijst van mooiste dorpen van Spanje. Het is een klein middeleeuws dorpje met gezellige straatjes en pleintjes. Vanuit Bilbao naar Santillana is het 124 km.

Foto dorp: www.travelechoes.com 

LLanes is één van de drukst bezochte plaatsen aan de kust van Asturias. Het is een mooie inspirerende plek met kliffen die water spuiten (Bufones), tal van ontzettend leuke strandjes en baaien en ligt aan de voet van de PICOS DE EUROPA dus een tocht door de bergen behoort hier eveneens tot de mogelijkheden.  Vanuit Bilbao naar Llanes is het 180 km.


Gijon is één van de grootste kuststeden in Asturias. Met haar 2 stranden is het een geliefde badplaats voor de Spanjaarden. De leukste wijk is de oude visserswijk “Cimadevilla” gelegen tegen een heuvel met gezellige straatjes en vanop de heuvel heb je een prachtig uitzicht op de skyline van Gijon. En natuurlijk vind je hier verschillende sidrerias waar de cider rijkelijk geschonken wordt. Vanuit Bilbao naar Gijon is het 265 km.

Foto's: www.turismoasturias.es

Oviedo is de hoofdstad van Asturias en kent een charmant oud centrum. Het is een wirwar van smalle straatjes en pleinen en doorheen de stad vind je ruim 100 verschillende beelden.

Foto: www.turismoasturias.es

Voorbeeld Noordkust west route:

Dag 1: Landen Bilbao door rijden naar Santillana del Mar (133 km) – bezoek Santillana del Mar – namiddag verder rijden naar Llanes (67 km) – overnachten Llanes

Dag 2: Bezoek Llanes en omgeving - overnachten Llanes

Dag 3: ’s morgens door rijden naar Gijon (152 km) – bezoek Gijon – namiddag verder rijden naar Oviedo (30 km) – overnachten Oviedo

Dag 4: Bezoek Oviedo – namiddag door rijden naar a-ti (177 km)

Dag 5 tem 11: verblijf Casa Rural a-ti (7 nachten)

Dag 12: door rijden naar Burgos (228 km) – bezoek en overnachting Burgos

Dag 13: door rijden naar Bilbao (176 km)

In deze route doorkruis je 4 verschillende deelstaten van Spanje: Baskenland (Bilbao) – Cantabrië (Santillana del Mar) – Asturias (Llanes /Gijon en Oviedo) – Castilla y Leon (omgeving a-ti en Burgos).

2/ NOORDKUST ROUTE OOST 

Natuurpark Urdaibai is een biosfeerreservaat waar je prachtige natuur kan bewonderen. Dit reservaat bestaat uit 22.000 hectare beschermde natuur en beschikt over de 2 mooiste stranden van Baskenland: Laida en Laga. Verder is dit gebied ook ontzettend populair geworden door de serie Game of Thrones. De locatie “SAN JUAN DE GAZTELUGATXE” heeft in seizoen 7 als set gediend voor Dragenstone. Het is een bijzondere plek, bijna magisch met een kerk eenzaam bovenop een rots die 80 meter boven de zee uitsteekt en enkel te bereiken is via een stenenbrug bestaande uit 241 treden.
Vanuit Bilbao naar San Juan de Gaztelugatxe is het 35 km en de meer oostelijk gelegen regio’s van Udaibai bevinden zich op 50 km.

 Foto: www.bijzonderbaskenland.nl

San Sebastian heeft enorm veel te bieden. En dan vooral op culinair gebied! Niet alleen telt San Sebastian de meeste sterrenrestaurants van Spanje, je vindt er ook de beste tapa’s: pintxos. Verder vind je hier ook een prachtige, schelpvormige baai en één van de mooiste en elegantste stranden van heel Spanje, Playa de la concha. Dit strand werd in 2018 door Tripadvisor nog uitgeroepen tot mooiste strand van Spanje! Vanuit Bilbao naar San Sebastian is het 100 km. Wil je weten wat er allemaal te ontdekken valt? Lees dan ons artikel 'San Sebastian... parel in Baskenland!'.

Foto: www.lonelyplanet.com

 Burgos staat vooral bekend om haar uitzonderlijk mooie kathedraal (sommigen beweren dat ze nog imposanter is dan de kathedraal in Santiago de Compostella) maar ook op culinair vlak heeft deze stad veel te bieden. Zo werd deze stad in 2013 uitgeroepen tot culinaire hoofdstad van Spanje. Vanuit San Sebastian naar Burgos is het 214 km.

 Foto: www.viajes.nationalgeographic.com.es

Voorbeeld Noordkust oost route:

Dag 1: Landen Bilbao door rijden naar San Juan de Gaztelugatxe (35 km) – bezoek San Juan de Gaztelugatxe – overnachten Urdaibai

Dag 2: voormiddag: bezoek Urdaibai en omgeving – namiddag door rijden naar San Sebastian (100 km)

Dag 3: bezoek en overnachten San Sebastian

Dag 4: door rijden naar Burgos (214 km) – bezoek en overnachting Burgos

Dag 5: voormiddag bezoek Burgos en namiddag door rijden naar Casa Rural a-ti (228 km)

Dag 6 tem 12: verblijf Casa Rural a-ti (7 nachten)

Dag 13: door rijden naar Bilbao (381 km)


VORIGE                                                                                                                                                                                                                              VOLGENDE