Op ontdekking in de 9 provincies van Castilla y León

Hier komt je terecht in het historische hart van Spanje. Het is de grootste autonome gemeenschap met een oppervlakte van 94.226 km² waar ongeveer 2,5 miljoen mensen wonen. De natuur overheerst dus deze regio. Het bewonderen van de kathedralen, kloosters, kastelen en ommuurde steden die in perfecte staat bewaard zijn gebleven, is een unieke ervaring waardoor je als reiziger de indruk krijgt ondergedompeld te worden in vervlogen tijden. Naast het verkennen van steden en dorpen met een groot monumentaal erfgoed, trakteert Castilla y León je ook op onvergetelijke uitzichten in meer dan 40 beschermde natuurparken. Doe daar dan nog een streepje gastronomie en heerlijke wijnen bij en je bevindt je in een streek die voor iedereen wat te bieden heeft. Perfecte vakantieformule!


De 9 provincies die deel uitmaken van Castilla y León vormen één voor één pareltjes en herbergen elk hun eigen ‘must-see’ wanneer je hier rond reist. Wij zetten per provincie de locaties op een rijtje die wat ons betreft op je Spaanse ‘bucket list’ thuis horen. En starten doen we natuurlijk in de provincie León.


PROVINCIE LEÓN

Naast het feit dat steden als Astorga en León de moeite lonen om in rond te dwalen - al was het maar om de prachtige kathedralen of de gebouwen van Gaudí te bewonderen - blijft voor ons het natuurpark Las Médulas dé trekpleister in deze regio. Een wondermooi stukje natuur met een grote geschiedenis die terug gaat naar de tijd van de Romeinen. Uren wandelen tussen oranje rotsformaties, eeuwenode boomstammen en fraaie uitzichtpunten. Ook als niet wandelliefhebber hoor je tenminste 1 keer in je leven aan het adembenemende uitzichtpunt van dit Unesco Werelderfgoed park te staan.


PROVINCIE ZAMORA

Hoewel je in deze provincie ook van een prachtig stukje natuur kan genieten bij het meer van Sanabria, staat hier voor ons de oude stadskern van de stad Zamora met stip op nummer 1. Gelegen aan de Duero rivier rijst hier één van de oudste steden van Spanje op. Het historische centrum is compact en bijna volledig autovrij. De imposante kathedraal, het oude ‘Castillo’ en de authentieke Romeinse brug vormen de trekpleisters. Wanneer je de brug over wandelt kan je de stad bewonderen van op het kleine strandje dat aan deze oevers gelegen is.


PROVINCIE SALAMANCA

Salamanca is wellicht de bekendste stad van alle steden die Castilla y León rijk is. Hier vind je alles wat je van een echte Spaanse stad mag verwachten! Ook wel het kleine Rome van Spanje genoemd en een universiteitsstad wiens reputatie grensoverschrijdend is. De universiteit van Salamanca is dan ook één van de oudste universiteiten ter wereld en een bezoek aan haar majestueuze bibliotheek mag niet ontbreken. En wat dacht je van haar Plaza Mayor, door kenners uitgeroepen tot één van de mooiste van Spanje. Unesco plaatste deze stad op hun Werelderfgoedlijst en dat vinden wij helemaal terecht!


PROVINCIE VALLADOLID

De provincie Valladolid bevindt zich in het centrum van Castilla y León en grenst als enige provincie aan alle andere provincies. De stad Valladolid is niet alleen de hoofdstad van deze provincie maar het is meteen ook de hoofdstad van heel Castilla y León. Hier schuiven we echter een streepje wijn naar voor: de wijnregio’sRibera del Duero’ en ‘Rueda’. DO. Rueda is meteen de meest klassieke en bekendste denominatie van Castilla y León met als specialiteit die heerlijke witte Verdejo. De bodega’s van DO. Ribeira del Duero situeren zich in de vallei rond het indrukwekkende kasteel van ‘Peñafiel’ en typeren zich dan weer als uitstekende rode wijn makers waar Tempranillo de hoofdrol speelt.


PROVINCIE SEGOVIA

De provincie Segovia is de kleinste provincie van Castilla y León. Zonder twijfel zetten wij hier het prachtige viaduct in de stad Segovia op nummer 1 als dé bezienswaardigheid die je niet mag missen als je door deze provincie reist. De stad werd in 1985 overigens uitgeroepen tot Unesco Werelderfgoed en daar heeft deze indrukwekkende en nog complete viaduct alles mee te maken. Maar ook het compacte historische centrum heeft veel te bieden. En leuke bars en restaurantjes zijn hier nooit ver te zoeken. Ideale combinatie toch!


PROVINCIE AVILA

Deze provincie wordt gekenmerkt door 2 verschillende gebieden: het meer bergachtig gebied in het centrale en noordelijke deel en het zuidelijk gebied met milde temperaturen in de Tiétar vallei (Valle del Tiétar). Maar ook hier zetten we de hoofdstad van deze provincie graag in de kijker met name de stad Avila. Dit vanwege de Middeleeuwse stadsmuren die de gehele oude binnenstad omringen. En ja hoor, Unesco dacht er net hetzelfde over en plaatste ook deze stad op haar Werelderfgoedlijst. Achter de muren ligt trouwens een gezellig centrum verborgen, rijkelijk gevuld met romaanse architectuur, gotische kerken, kloosters en musea.


PROVINCIE SORIA

Deze provincie ligt in het uiterste Zuidwesten van Castilla y León en grenst aan de autonome regio Aragon. In de hoofdstad van deze provincie, die dezelfde naam draagt, vind je één van de meest originele voorbeelden van de Spaanse Romaanse kunst: het klooster San Juan de Duero (ofwel ‘El Monasterio de San Juan de Duero’), waarvan enkel de typische Romaanse bogen bewaard zijn gebleven. Het centrum van de stad Soria wordt vaak als romantisch omschreven en werd door menig Spaans schrijver geprezen. Ook deze stad ligt trouwens aan de oevers van de Duero rivier.


PROVINCIE PALENCIA

Gelegen tussen de provincies León en Burgos is dit de 3e kleinste provincie van Castilla y León. In deze provincie zetten wij één van de beste panoramische uitzichten over de stad in de kijker: Cerro del Otero. Hier staat een imposant beeldhouwwerk van 30 meter hoog en meteen het tweede hoogste standbeeld van Christus na dat van Río de Janeiro.


PROVINCIE BURGOS

Uiteraard is de stad Burgos dé trekpleister in deze provincie. Deze stad staat vooral bekend om haar uitzonderlijk mooie kathedraal (sommige beweren dat ze nog imposanter is dan de kathedraal in Santiago de Compostella) en ook op culinair vlak heeft de stad veel te bieden. Maar wij schuiven hier een prachtig stukje natuur naar voor gelegen in het uiterste Noordoosten van deze provincie: ‘El Salto del Nervión’, de hoogste waterval van Spanje. De prachtige uitzichten en de verschillende routes die rond deze waterval lopen laten je dit natuurfenomeen vanuit verschillende perspectieven bewonderen.


Castilla y León mag dan één van de minst gekende regio’s zijn bij Vlaamse en Nederlandse toeristen, het is één van de meest authentieke Spaanse regio’s waar Spanje nog Spanje is. De woorden massatoerisme en overbevolkte steden zijn hier ver te zoeken. En daarom vinden wij dat deze regio een bezoek meer dan waard is!

Bron foto's: a-ti.org - castillayleonesvida - guiadesoria - turismoburgos - turismopalencia - nationalgeographic - traveler


Meer te weten komen over wat er nog allemaal te beleven valt in de provincie León wanneer je bij ons logeert?
Ga dan naar onze pagina UITSTAPJES en ontdek al het moois dat hier te ontdekken valt.
  


Terug naar startpagina inspiratie.