León... een levendige provinciehoofdstad

Ontstaan als een Romeinse nederzetting om vervolgens uit te groeien tot een belangrijk middeleeuws koninkrijk… je kan er niet omheen dat León een historische rol heeft gespeeld in de Spaanse geschiedenis. Maar León is zo veel meer! Een bezoek aan deze stad mag dus niet ontbreken wanneer je bij ons verblijft. En om zeker te zijn dat je niets mist, nemen wij je mee op een rondje door het historische centrum.


CATEDRAL DE LEÓN

Starten doen we bij de kathedraal welke opdoemt wanneer je de hoofdstraat van het historische centrum hebt doorkruist. Het is één van de belangrijkste gotische kathedralen in Spanje en meteen ook het meest bezochte monument van de stad. De kathedraal werd gebouwd in de 13e eeuw op de ruïnes van enkele oude Romeinse baden. Alvorens de kathedraal binnen te gaan, loont het zeker de moeite even een rondje te maken langs de buitenkant om de verschillende gevels te aanschouwen. Eens binnen kan je een audio toer in het Nederlands volgen die je laat kennis maken met het ontstaan van de kathedraal. Bij het binnenkomen zal meteen de hoogte je opvallen: het binnenschip is namelijk 30 meter hoog. Verder vind je in deze kathedraal één van de oudste koren van Spanje en prachtige sculpturen en gebeeldhouwde portieken. Maar de meest indrukwekkende attractie zijn de prachtige glas-in-loodramen. In totaal zijn er 134 van deze ramen welke werden ontworpen tussen de 13e en 16e eeuw. Velen beweren dat het de mooiste glas loodramen zijn van Spanje. Na je bezoek kan je de kathedraal ook bewonderen vanop het dakterras van hotel "El Camarote" waar je ook als niet hotelgast welkom bent om even te verpozen.

a-ti.org_Leon_5
a-ti.org_catedral_1
a-ti.org_catedral
a-ti.org_catedral_2
a-ti.org_leon7
a-ti.org_Leon
a-ti.org_catedral_3
a-ti.org_catedral_4


CASA DE BOTINES
De Catalaanse architect Antoni Gaudí kent iedereen natuurlijk van de Sagrada Familia en park Güell in Barcelona. Maar ook in de stad León heeft Gaudí zijn stempel achtergelaten. Casa de Botines in León werd gebouwd tussen 1891 en 1894 in opdracht van enkele Leónese textielreuzen die hun bedrijf wilden uitbreiden met een grotere commerciële ruimte, ruime magazijnen om hun overvloedige koopwaar op te slaan en woonruimtes om te verhuren aan burgerlijke families. Na dienst te hebben gedaan als textielbedrijf veranderde het gebouw in 1929 van eigenaar en kwam het in handen van “la Caja de Ahorros y Monte de Piedad de León”, voorloper van het hoofdkwartier van Caja España. In 2017 werd besloten er een museum van te maken gericht op het leven en de werken van Gaudí en opende het gebouw voor het eerst haar deuren voor het grote publiek.
Recht voor het gebouw vind je trouwens een bronzen sculptuur gemaakt door José Luis Fernández, die het beeld toont van Gaudí zittend terwijl hij notities is aan het schrijven. Wist je trouwens dat je op nog 2 andere plaatsen in het Noorden van Spanje architectuur van Gaudí kan bewonderen? Zo heb je in de provincie León het “Palacio Episcopal” gevestigd in Astorga en in Cantabrië nabij Santander vind je “El Capricho” in de stad Comillas.


PALACIO DE LOS GUZMANES

Gelegen naast de Casa de Botines, vind je het Palacio de los Guzmanes. Een 16e-eeuws Renaissance paleis dat toebehoorde aan de Guzmanes, een machtige en invloedrijke familie uit León. In 1882 werd het als hoofdkwartier overgenomen door de Provinciale Raad van León. Wat het meeste opvalt aan het Palacio de los Guzmanes is de voorgevel waar je onder andere een versierde 16e-eeuwse deur kunt zien. Je kan het paleis ook bezoeken waarbij je één van de belangrijkste onderdelen kan aanschouwen, zijnde de binnenplaats. Je kan zowel Casa de Botines als dit Palacio ook aanschouwen nippend van een glaasje wijn vergezeld van een heerlijke tapa op één van de terrassen die zich aan de overkant van deze gebouwen bevinden. Cultuur en gastronomie... ze gaan hand in hand in deze stad!

                                     Bron foto: españaesfascinante

ROMEINSE MUUR

Dat León ooit een Romeinse nederzetting was, kan je nog merken aan de historische Romeinse stadsmuur die het best te bewonderen is wanneer je de straat “Avenida de los Cubos” volgt die achter de kathedraal start. Van hieruit kan je het langste deel van de muur volgen die je uiteindelijk naar één van de 4 oude toegangspoorten van de stad brengt: Arco de la Cárcel of ook Puerta Castillo genoemd waarvan de huidige boog werd herbouwd in de 18e eeuw. De naam is ontleend aan het aangrenzende kasteel dat ooit dienst deed als stadsgevangenis en waar nu het historisch archief is opgeslagen van de stad.


BASILIEK SAN ISIDRO

Deze basiliek is na de kathedraal één van de belangrijkste historische gebouwen van de stad en bevindt zich aan het gezellige plein “Plaza de San Isidro”. De oorspronkelijke kerk werd tijdens de pre-Arabische periode gebouwd op de ruïnes van een oude Romeinse tempel gewijd aan de god Mercurius. Tijdens de “Reconquista” en onder het bewind van koning Alfonso V  werd de wederopbouw aangevat. En om de kerk meer aanzien te geven lieten ze in 1062 het stoffelijk overschot van San Isidro overkomen uit Sevilla. “El Panteón de Reyes” is één van de meest interessante plekken in deze basiliek. Het is de plaats waar het stoffelijk overschot van de koningen van León rusten. Bovendien kan je hier prachtige zuilen aanschouwen versierd met muurschilderingen waarin Bijbelse en historische passages worden weergegeven. Deze zijn zo goed bewaard dat ze wel eens de Sixtijnse kapel van de romaanse stijl worden genoemd (la Capilla Sixtina del Románico). Ten slotte kan je ook nog het museum van de basiliek bezoeken waar je talrijke voorbeelden van Middeleeuwse kunst kan waarnemen. En na al deze geschiedkundige waarnemingen, tijd voor een lekker Spaans wijntje op het gezellige plein alvorens je de stad verder verkent!

 Bron foto: españaesfascinante

PLAZA MAYOR
Natuurlijk moet je ook in León even langs de Plaza Mayor passeren. We vinden het zelf niet meteen de meest indrukwekkende in haar soort maar het is wel een typische Plaza Mayor omringd door zuilen en bogen en in de lente en zomer gevuld met leuke terrasjes. Bovendien vind je hier het stadshuis. In de Middeleeuwen vond je op dit plein de belangrijkste markt binnen de stadsmuren waar men op het veld geteelde producten, brood en huisdieren kon kopen. Het kreeg zelfs ooit de naam “Plaza del Pan” vanwege de vele bakkerijen die in de nabijheid van het plein gevestigd waren. Maar deze Plaza Mayor had eveneens een luguber kantje want het plein diende ook voor openbare executies en als arena voor stierengevechten. Als gevolg van een vreselijke brand die plaats vond in 1654 werd een groot deel van het oorspronkelijke plein en haar gebouwen verwoest. De wederopbouw nam bijna 20 jaar in beslag en werd pas in 1677 voltooid.
Bron foto: albergues del camino santiago

PLAZA SANTA MARIA DEL CAMINO
Wat wij vooral zo leuk vinden aan deze stad zijn de talrijke pleintjes. Het historische centrum is vrij compact en vele straatjes eindigen in gezellige pleintjes. Zo is “Plaza Santa María del Camino” één van de pleintjes waar je zeker even langs moet wandelen. Het is een Middeleeuws plein waar de graanmarkt plaats vond. Dit plein wordt dus ook wel eens “Plaza del Grano” genoemd. Het wegdek is één van de oudste van de stad en in het midden van het plein vind je een fontein daterende uit 1769 en bestaande uit een zuil waarin het schild van de stad te zien is. Sommigen beweren dat dit het mooiste plein van de stad is.


CONVENTO DE SAN MARCOS

Met een gevel van ongeveer 100 meter heeft het klooster van San Marcos één van de meest indrukwekkendste gevels van de stad. Dit klooster dateert van de 12e eeuw toen de dochter van Alfonso VII een grote som geld schonk voor de bouw van een “bescheiden” hostal aan de rand van de stad om onderdak te bieden aan de pelgrims op weg naar Compostela. In de 16e eeuw werd het gebouw gerenoveerd tot de constructie die we er vandaag de dag zien en dit mede door een schenking van de toenmalige koning van Spanje. Er waren veel architecten die hieraan mee werkten en de werken duurden tot de 18e eeuw. Het gebouw heeft gedurende de jaren verschillende functies gehad: het deed dienst als klooster, gevangenisziekenhuis, militaire gevangenis maar ook als school voor dierengeneeskunde. Vandaag de dag vind je er het Parador hotel, de San Marcos kerk en het San Marcos museum. Het is gevestigd aan het grote San Marcos plein vlakbij de oever van de rivier Bernesga. Aan de andere kant van de oever vind je overigens het stadspark.


MUSAC MUSEUM
Het MUSAC, Museum voor Hedendaagse Kunst van Castilla y León, is een museum gewijd aan de kunst van de 20ste en 21ste eeuw. Je vindt er voornamelijk kunst ontwikkeld tussen het begin van de jaren tachtig en nu waarin nieuwe artistieke stromingen goed vertegenwoordigd zijn, zowel nationaal als internationaal. De collectie bestaat uit meer dan 1.650 werken van bijna 400 Spaanse en internationale kunstenaars.
Het MUSAC-gebouw is ontworpen door de Spaanse architecten Emilio Tuñón en Luis Moreno Mansilla, winnaars van de Spaanse Architectuurprijs in 2003 en de Mies Van der Rohe-prijs in 2007 (een prijs die 1 keer in de 2 jaar wordt uitgereikt door de Europese Unie voor beste kwalitatieve architectonische bijdrage in Europa). De gevel bestaat uit meer dan 3.351 glazen (waarvan 2.719 doorschijnend) en wordt ondersteund door vijfhonderd geprefabriceerde betonnen balken. Het 37-kleuren glasmozaïek dat bezoekers verwelkomt aan de voorgevel is verkregen door de digitalisering van een afbeelding van het "El Halconero" raam van de kathedraal van León. Het is één van de oudste glas-in-loodramen in de kathedraal (daterend uit de 13e eeuw) en toont scènes van een jacht. Het museum roept het erfgoed van de stad León op en refereert naar een hedendaagse kathedraal.
a-ti.org_musac
a-ti.org_musacLeon
a-ti.org_musacLeon2
a-ti.org_musacLeon1
a-ti.org_musacLeon3

Bron foto's: turismocastillayleon & MUSAC

IR DE TAPAS

En natuurlijk kan je de stad niet verlaten zonder haar tapas te hebben geproefd! Meer nog, bij elke consumptie krijg je hier je tapa helemaal gratis! Eén van de bekendste tapaswijken is “Barrio Humedo”, ofwel de “natte” wijk. Het kreeg deze naam omdat deze wijk een eindeloze aaneenschakeling is van bars en restaurants. Zo is er het plein “San Martin” waar je in de zomermaanden heerlijk kan relaxen op één van de vele terrassen. Of stap eens binnen bij "Camerote Madrid", één van de bekendste bars van de stad waar je de gezellige drukte van een Spaans café kan ervaren.  


 

Je leest het, León is een stad die niet mag ontbreken op je lijstje wanneer je het Noorden van Spanje bezoekt.
En toeval wil dat wij de perfecte uitvalsbasis zijn om deze stad en omstreken te ontdekken! 

 

Terug naar startpagina inspiratie.