Bewonder natuurfenomeen Las Médulas

Vandaag trekken we de natuur in. We nemen jullie mee naar Las Médulas. Ontstaan als grootse goudmijn van het Romeinse Rijk uitgegroeid tot een prachtig natuurpark. Gelegen in het hart van de Bierzo doet dit park menig bezoeker met open mond dit stukje natuur bewonderen. Als je alles te weten wil komen over dit prachtig stukje natuur lees dan zeker verder.

Las Médulas is een natuurreservaat welke wordt beschouwd als één van de meest unieke in Spanje. Ze werd daarom ook in 1997 uitgeroepen tot Unesco Werelderfgoed en in 2002 tot natuurmonument. 

In de eerste eeuw palmden de Romeinen deze streek in op zoek naar goud. Het waren zij die een ingenieus systeem van mijngangen bedachten om het goud te ontginnen diep uit de bergen. Bij de grotten "La Encatada" en "La Cuevona" kan je de nodige informatie terugvinden hoe de Romeinen het ontginnen van het goud aanpakten. Een combinatie van het graven van tunnels en de kracht van water. 

Bron foto: www.espanafascinante.com

De Romeinen verlieten de streek in de 3e eeuw nadat er ongeveer 800.000 kilo aan goud was ontgonnen. Vanaf dat moment begon de natuur het landschap te heroveren en wat overblijft is een aaneenschakeling van rode rotsformaties die fel contrasteren met het groen van de vele eeuwenoude bomen.

De toegang is gratis en je kan er zo lang rond zwerven als je zelf wil. Er zijn verschillende wandelpaden om dit stukje natuur te verkennen. Typerend zijn de vele kastanjebomen en vaak fascinerende eeuwenoude boomstammen.


De wandeling naar het uitzichtpunt Orellán leid je via een steil pad van ongeveer 1,5 km door een weelderig bos. Vergis je niet, je conditie zal even op de proef worden gesteld maar eens boven geniet je aan de "
mirador" van een adembenemend uitzicht over de vallei.

Hier kan je overigens ook afdalen naar de Romeinse galerij, een donkere gang welke je naar een tweede subliem uitzichtpunt leidt. Deze toegang is betalend (+/- 2,00 euro pp) waarbij je een helm op krijgt om de gang zonder hoofdstoten veilig door te wandelen. Leuk om te doen met kinderen maar ook voor volwassenen de moeite waard! 

Bron foto uitzicht: www.espanafascinante.com

En wil je na het wandelen ook even een frisse duik nemen, dan kan dit bij het meer van Carucedo.
Dit meer heeft een omtrek van 4 kilometer en is 9 meter diep en ligt op 5 minuten rijden van het dorpje Las Médulas. Een ideale plaats ook om te picknicken, die wij graag voor jullie verzorgen wanneer jullie deze prachtige locatie bezoeken vanuit a-ti. A pasarlo bien!

 

Bron foto: www.espanafascinante.com

PS: Wandelliefhebber? Lees dan zeker ook onze artikels over het natuurpark PICOS DE EUROPA en het TELENO GEBERGTE.


Terug naar startpagina inspiratie.