Astorga, gezelligheid troef!

Dit is de belangrijkste stad van de Maragata regio en één van de beroemdste plaatsen rond de stad León (+/- 40 km). Meerdere malen verwoest en herbouwd, vind je hier nog resten van de prachtige Romeinse muren. 

 


Trekpleisters zijn de Plaza Mayor, met haar historisch stadhuis waar de poppen elk uur de klok luiden en waar je tal van gezellige eet- en drank etablissementen terug vindt, de imposante kathedraal, het paleis van Gaudí en voor de snoepers is er ook het chocolademuseum. En elke dinsdag is er een grote publieke markt waar het leuk vertoeven is tussen de lokale bevolking.


De kathedraal is best imposant voor een redelijk kleinschalige stad zoals Astorga. Met de bouw werd gestart in 1471 maar het was wachten tot de 18e eeuw voor ze volledig was afgewerkt. Op het dak begroet een beeltenis van een pelgrim de vele wandelaars die deze stad doorkruisen tijdens hun Camino tocht. Hier komen dan ook 2 camino wegen samen: de "Camino Frances" - die vanuit de Franse grens over Pamplona, Burgos en León de pelgrims dwars door Astorga voert - en de "Via Plata", de Camino route die vanuit het Zuiden van Spanje vertrekt. Je kan een Nederlandstalige audio toer volgen die je de geschiedenis van de kathedraal vertelt en een bezoek brengen aan het museum van de kathedraal.

 


De meest unieke bezienswaardigheid in Astorga is het sprookjesachtig bisschoppelijke paleis van Gaudí. De bouw van dit monument startte in 1889 en herbergt vandaag de dag een museum gewijd aan de pelgrimstocht naar Santiago de Compostella. Een must voor elke liefhebber van Gaudí! Eén groot voordeel: hier staan geen lange wachtrijen dus je hebt alle tijd om het gebouw rustig te bezoeken.


En wanneer je door de stad wandelt, let dan zeker op de indrukwekkende muurschilderingen die je op verschillende plaatsen aantreft. Zo is er een muurschildering die herinnert aan de Franse bezetting van de stad ten tijde van Napoleon, de zwart-wit scène van de dames die de leiding hadden over het plooien van de doosjes waarin de typische Mantecadas koekjes werden verkocht en de verfijnde weergave waarin we een man zien die de producten van de streek proeft.


Wandel tenslotte zeker ook eens over de oude stadsmuur. Van hieruit heb je een prachtig uitzicht over het Teleno gebergte en aan het einde kom je terecht in het kleine parkje van de stad. Vervolg je weg langs de opgravingen van een oud Romeins badhuis en eindig op de Plaza Mayor waar je kan uitrusten op één van de vele gezellige terrassen.


Je leest het, een gezellig stadje op amper 8 km van onze B&B

Bron foto's: Eduardo Alonso EA - www.palaciogaudi.es - Casa Rural a-ti

Terug naar startpagina inspiratie.