Dos cervezas por favor!

Bier in Spanje staat synoniem voor uitgaan met vrienden. Maar een biertje bestellen hier kan best een uitdaging zijn. Er zijn zo veel verschillende benamingen en wij loodsen jullie er graag door. Salud!

Spanjaarden zijn van oorsprong bierdrinkers. Nog voor de tijd van de Romeinen was het voor veel Spanjaarden de gewoonte om een biertje te consumeren. Men beschouwde het als een gefermenteerd drankje op basis van granen. Toen de Romeinen deze contreien veroverden werd het bier helaas gedegradeerd ten gunste van een ander populair drankje: wijn. In de 19e eeuw hervat het zijn verloren populariteit hoewel het nog steeds stevig moet concurreren met wijn.  Maar met de opkomst van het toerisme in Spanje is bier niet meer weg te denken op de kaart in bars en restaurants. Er zijn ondertussen veel soorten bier in Spanje en dit resulteert in verschillende smaken: rubia (blond), tostada (bruin) of negra (zwart).


Als je in Spanje een “cerveza” bestelt dan krijg je over het algemeen bier uit een flesje. Wens je echter een biertje van de tap te bestellen, dan vraag je een “caña”. In dit geval krijg je een normaal formaat van de tapkraan. Wens je liever een groter formaat dan bestel je “una caña grande”. Daar het in onze regio de gewoonte is om samen met je vrienden van bar naar bar te gaan en overal 1 consumptie te drinken, is het hier ook de gewoonte om een “corto” te bestellen. Dit is een mini formaat eveneens van de tapkraan. En wens je het biertje iets zoeter van smaak te maken dan bestel je een “corto con limón”, bier gemengd met een soort limonade.


En met wat wordt dit lekker biertje nu geserveerd?
Volgens Spaanse traditie zijn blonde biertjes ideaal om te combineren met vis, gebraden kip of varken en salades. De donkere bieren zullen zij eerder  combineren stevige vleesgerechten of gerechten met pittige smaken. Maar een Spanjaard blijft toch vooral zijn biertje combineren met een heerlijke tapa!

En hoewel in Spanje lekkere biertjes te krijgen zijn, hebben wij in onze B&B er toch voor gekozen onze roots trouw te blijven en serveren wij ook enkele Belgische biertjes. Want wat bieren betreft blijft België toch de nummer 1 en daarom serveren wij in onze B&B 3 heerlijk ambachtelijke biertjes van brouwerij Ganzenhof: de blonde biertjes Kludde en Nen Trapper en een bruin biertje Ne Scheve Toren. Deze 3 streekbieren uit Schelle hebben elk hun eigen identiteit en karakter.


Brouwerij Ganzenhof zag het levenslicht in 2016 en werd opgericht door Chris van den Berg, reeds jaren lid van de Wijn- en Biergilde. Deze brouwerij is gegroeid uit passie, met liefde op smaak gebracht en wil met trots zijn kleine bijdrage leveren aan de rijke traditie van het Belgisch bier. Een verhaal dat ons charmeerde en perfect aansluit bij wat wij hier in onze B&B willen brengen.

En ondertussen zijn ook de Spanjaarden fan want ook enkele bars in Astorga hebben deze bieren in hun assortiment opgenomen. Salud!

Bron foto's: www.espanafascinante.com & www.brouwerij-ganzenhof.be

Terug naar startpagina inspiratie.