Puentedey, het dorp dat werd gebouwd op "El Puente de Dios"

Puentedey is een dorp ten noorden van de stad Burgos en maakt deel uit van de streek Las Merindades. Dit dorpje is vooral bekend vanwege een indrukwekkende natuurlijke brug die de rivier Nela door de eeuwen heen heeft gevormd en waarop het dorp gebouwd is. De dorpsbewoners noemen deze rotsboog “Puente de Dios” (brug van god), want volgens hen kan dit enkel maar het werk zijn van god. De brug is meer dan 15 meter hoog, ongeveer 80 meter lang en op het meest open punt meer dan 30 meter breed.


Verder vind je in het dorpje natuurlijk een mooi bewaarde kerk - La Iglesia de San Peloya – en het kasteel “El Palacio de Brizuela”, gebouwd tussen de 15e en 16e eeuw en bestaande uit 2 verdedigingstorens verbonden door een centraal middenstuk. Het kasteel is vandaag de dag in privébezit en kan dus helaas niet bezocht worden.


Vanuit Puentedey kan je 2 interessante routes volgen. Zo is er een wandelpad dat je naar “La Cascada de Mea” leidt. Je moet wel geluk hebben want deze waterval is enkel maar te bewonderen na enkele dagen van zware regenval. Maar de rots die de waterval omringt is gelukkig altijd spectaculair om te aanschouwen. Het is een route van ongeveer 4 kilometer dus geschikt voor alle doelgroepen.


Het dorp bevindt zich ook vlakbij “El monumento Natural de Ojo Guareña”, met zijn bijna 100 kilometer de meest uitgebreide reeks grotten op het Iberische schiereiland en één van de 10 grootste ter wereld. Dit enorme netwerk van grotten bestaat uit 6 niveaus waarvan de laagste niveaus doorkruist worden door 2 rivieren die dit complex al miljoenen jaren vorm geven. Zo is er de grot “Ermita de San Bernabé” waarvan de gewelven bedekt zijn met schilderijen gemaakt in de 9e en de 18e eeuw.


En wil je na al dit natuurschoon weer het stadsleven in duiken, dan sta je na 1,5 uur rijden in het prachtige Burgos. Vooral bekend om haar uitzonderlijk mooie kathedraal maar ook op culinair vlak heeft deze stad veel te bieden. Je kan over de promenade flaneren die langs de oever van het oude stadsgedeelte loopt om vervolgens af te zakken naar één van de vele gezellige pleintjes.


Vanuit Burgos is het nog 230 km naar onze B&B!
Voor wie met de wagen op pad is dus een leuke locatie om aan je rondreis in Noord-Spanje toe te voegen.

En heb je na het lezen van dit artikel zin gekregen om nog meer leuke plekjes te ontdekken op weg naar onze B&B?
Neem dan eens een kijkje op PLAN JE ROUTE en begin alvast te dromen van je volgende vakantie in Noord-Spanje!
¡Buen viaje!

Terug naar startpagina inspiratie.

Bron foto's: españaesfascinante en lasmerindades.com