Semana Santa

In dit artikel belichten we graag een jaarlijkse traditie in Spanje: Semana Santa. Een periode waarin je de passie door de straten voelt stromen. Door de prachtige optochten. Door de aangrijpende muziek van de orkesten. Door de lekkere huisgemaakte Limonadas en Torrijas... Graag vertellen we jullie wat meer over hoe Spanjaarden deze feestweek voor Pasen beleven.

Semana Santa, letterlijk vertaald de heilige week,  is de term die in Spanje wordt gebruikt voor de goede week, de week voor Pasen. En dat wordt uitbundig gevierd hier. De week start steeds op Domingo de Ramos (palmzondag - de dag dat Jezus Jeruzalem binnen liep), gevolgd door Lunes Santo, Martes Santo, Miercoles Santo, Jeuves Santo en Viernes Santo. Eindigen doen we op Domingo de Resurreccion. In vele steden trekken deze periode duizenden processies erop uit die overal in Spanje de straten vullen met traditie, cultuur en emoties. De processies worden vaak begeleid met veel wierook en melancholische muziek aan de hand van trommels en trompetten. En of je nu gelovig bent of niet, het is voor iedereen indrukwekkend om zien.

Bron foto: www.espanafascinante.com
Kenmerkend zijn de eeuwenoude beelden die op vergulde plateaus worden rond gedragen door “boetelingen”. Deze boetelingen dragen puntvormige kappen om de anonimiteit te waarborgen. De oorsprong van de kappen gaat terug naar de Heilige Inquisitie (Santa Inquisición). Mensen die door het Hof werden veroordeeld, werden gestraft met het opleggen van het dragen van deze kappen. Het heeft dus zeker niets te maken met de Amerikaanse Ku Klux Clan die ook dit soort kappen dragen.

Ook in onze regio wordt Semana Santa uitbundig gevierd en zijn er tal van processies. Semana Santa van Astorga werd bovendien in 2011 uitgeroepen tot Nationaal Toeristisch Belang (Interés Turístico Nacional) en is het resultaat van een samenwerking tussen 7 broederschappen en 1 aartsbroederschap. Ongeveer de helft van het aantal inwoners van Astorga neemt actief deel aan één of meerdere processies. Jaarlijks trekken een 20-tal processies tal van bezoekers die uit alle hoeken van Spanje komen om de processies te bewonderen. Zij aanschouwen de vele prachtige beelden die dateren uit de 16e en 17e eeuw. Een toch wel bijzondere processie om aan te halen is de “Silente Processión Penitencial”, deze processie vindt plaats om 2u ’s nachts tijdens Viernes Santo en verloopt in stilte. Geen muziek, trommels of trompetten maar in volledige stilte trekt de processie door de stad met een publiek dat ook muis stil de processie aanschouwt.

Bron foto: www.espanafascinante.com
Semana Santa gaat ook hand in hand met enkele typische zoetigheden die deze periode talrijk verschijnen bij de banketbakkers. Zo zijn er de “
Torrijas”, de koningin van alle gebakjes. Er is geen hoek in Spanje waar dit heerlijk gebakje niet verschijnt deze periode. In zijn pure vorm kan je deze gebakjes het best vergelijken met onze wentelteefjes, maar je vindt ze in verschillende soorten smaken.

En Semana Santa in León gaat ook samen met het drinken van een glas LIMONADA. Vergis je niet, dit drankje heeft niets te maken met een limonade zoals wij deze kennen. Als basis wordt een rode wijn gebruikt welke gedurende lange tijd gerijpt wordt met een mix van citroenen, appelsienen, rozijnen, kaneel en suiker. Je kan deze drank het best vergelijken met een mix tussen sangria en gluhwein maar Limonada heeft meer diepte gezien het fruit en de kruiden waarmee deze drank gerijpt wordt. Wordt geserveerd met ijs en een schijfje appelsien. Heel veel bars in de provincie León serveren tijdens Samena Santa hun eigen gebrouwen Limonada. Salud!

Bekijk hieronder een kleine impressie van 2019.

PS: Uiteraard staat een glas Limonada hier in onze B&B ook op onze aperitief kaart. Wist je trouwens dat je deze ook kan kopen in België? Surf naar onze webshop en wie weet drink jij binnenkort ook wel een lekker glaasje Limonada in je luie zetel!

En wil je zelf eens de sfeer opsnuiven tijdens deze heilige week? Bekijk dan zeker onze paaspromoties!

Terug naar startpagina inspiratie.