Magie onder de grond

In dit artikel nemen we jullie mee naar de grotten van Valporquero. Bekend als de ondergrondse kathedraal van León, is dit één van de meest fascinerende grotten in Spanje. En wist je dat je er een geest kan spotten? Wie durft er mee met ons afdalen?

Deze plek in de bergen ten Noorden van León is een bezoekje meer dan waard! Een bezoek van 2,5 km langs 7 prachtige galerijen. De oorsprong van wat er vandaag te zien is dateert van miljoenen jaren geleden. Op 1.300 meter boven de zeespiegel begon het koude water van de Valporquero stroom door de poriën, kloven en scheuren van de kalksteen te dringen. Hierdoor loste het water heel langzaam en onverbiddelijk het binnenste van de berg op en vormde zo een ondergronds wonder. Onverwachte vormen en holtes openden een pad vol licht en schaduw.


De grot werd in 1966 geopend voor het grote publiek dat vanaf dan deze ondergrondse locatie samen met een gids mag bewonderen. Bezoekers komen via een speciaal aangelegd pad de berg binnen en genieten meteen van de meest diverse kalkformaties. Het landschap bestaat hier uit stalactieten, stalagmieten, gietstukken en zuilen. Samen creëren ze een echte ondergrondse kathedraal.


Je kan in totaal 7 verschillende galerijen bezoeken, elk met een eigen indrukwekkende structuur. In elk van hen heeft het water een eigenzinnig reliëf gegeven aan de kalksteen. De combinatie van ondergrondse riviertjes, paden, bruggen, trappen en schijnwerpers zorgen voor de nodige magische sfeer. In totaal zijn er 35 verschillende tinten rood, grijs en zwart geteld, afkomstig van koper- en zwaveloxide. In het voor- en najaar is het bezoek nog spectaculairder want dan zorgen dauw en regenval voor een prachtige symfonie van stromend water.


La Gran Rotanda” is de grootste galerij met meer dan 100.000 m² lege ruimte waarvan de muren tot 20 meter hoog gaan. Hier kan je in het voor- en najaar ook een klein meer waarnemen en op sommige plaatsen stort het water wel 15 meter diep naar beneden wat zorgt voor een spectaculaire akoestiek. Een beetje verderop bereik je de ruimte die werd gedoopt tot kerkhof (Cementerio) omdat de stalagmieten die hier uit de grond omhoog stijgen lijken op grafstenen. Sommige bezoekers laten hun fantasie de vrije loop en ontwaren in de figuren afbeeldingen van dieren of zelfs geesten. Vervolgens kom je uit in de Gran Via, een spectaculaire gang van bijna 200 meter lang en 30 meter hoog.


Ook de omgeving rond de grot is adembenemend mooi. Er is een uitzichtpunt waar je een prachtig panoramisch uitzicht hebt over de bergen en de vallei. En op het terrein rond de grot staan verschillende picknicktafels waar je even kan uitrusten en genieten van de natuur.
Maar dat is nog niet alles! Want voor de durvers is er ook een manier om de grotten op een meer avontuurlijke manier te verkennen. Klimmen, glijden, springen,… het komt allemaal aan bod! Kortom, de perfecte locatie voor wie van canyoning of speleologie houdt. Wie durft dit aan?

O ja, nog 1 klein detail: er is een constante temperatuur van 7° graden in de grot, zelfs als het hoogzomer is. Een warme trui is dus zeker geen overbodige luxe en natuurlijk een paar stevige wandelschoenen.


Terug naar startpagina inspiratie.