El Salto del Nervión - de hoogste waterval van Spanje

El Salto del Nervión is de hoogste waterval van Spanje. Deze bevindt zich in het uiterste noordoosten van de provincie Burgos (Castilla y Léon) precies op de grens met Baskenland (provincie Alava) en maakt deel uit van het beschermd natuurgebied “Monte de Santiago”. Met zijn meer dan 300 meter hoogte en zijn eigenaardige paardenstaartvorm, vormt het één van de grootste en mooiste watervallen die in heel West-Europa te zien zijn. 

Bron foto: www.patrimoniumrural.org

De prachtige uitzichten, die worden verkregen via de verschillende routes die rond deze waterval lopen, trekken het hele jaar duizenden toeschouwers en bergbeklimmers. Het beste tijdstip om dit natuurfenomeen te komen bewonderen is in het voor- of najaar. Want in de zomerperiode gebeurt het vaak dat de waterval helemaal droog staat. 

Bron foto's: www.españafascinante.com

Je kunt van bovenaf genieten van de waterval, vanaf de Mirador del Nervión, het bekendste uitzichtpunt. Of je kunt naar de plek gaan waar het water valt en de waterval van onderaf bekijken nadat je de Delika-kloof bent overgestoken. Welke optie je ook kiest, het panoramische uitzicht is in beide gevallen adembenemend mooi. 

Bron foto's: www.burgos.es en www.españafascinante.com

Het landschap van het natuurgebied wordt gedomineerd door een weelderig en goed bewaard gebleven beukenbos, dat zich uitstrekt tot aan de rand van een rotsachtig amfitheater. Een bospad, omzoomd door grote beukenbomen, dat begint bij het toevluchtsoord Fuente Santiago (te bereiken vanuit de stad Berberana) stelt je in staat om het uitkijkpunt over Salto del Nervión te bereiken via een toegankelijke wandeling. 

Bron foto's: www.burgos.es

Via volgend filmpje krijg je al een eerste prachtige indruk van wat je kan verwachten wanneer je dit natuurgebied bezoekt. 


El Salto del Nervión bevindt zich op 2 uurtjes rijden van Burgos en op 1,5 uur van Bilbao. Voor wie dus graag nog een streepje natuur mee pikt bij het bezoeken van deze steden zeker de moeite om aan je reisroute toe te voegen. Benieuwd welke leuke plekjes je nog allemaal kan combineren wanneer je naar ons reist? Surf dan zeker eens naar onze pagina PLAN JE ROUTE.

Terug naar startpagina inspiratie.